Település

Önkormányzat
Intézmények
Kultúra, szabadidő
 

» Györe története

    

Györe

Györe (németül Jerewe) község a Dél-Dunántúli régióban, Tolna megyében, a Bonyhádi járásban található.

Fekvése
A Dunántúli-dombságban, a Völgység nyugati szélén, Baranya és Tolna megye határán, a Mecsek lábánál fekszik, Szekszárdtól 30, Bonyhádtól 13 km-re. Szomszédos települések: Izmény, Szászvár, Máza.

Megközelítése
Közúton a Bonyhádot (6-os főút) Szászváron keresztül Komlóval (illegve Kaposszekcsővel és Dombóvárral) összekötő alsóbbrendű útról érhető el, egy bekötőúton, ahonnan csak a következő faluig, Izményig vezet az út.

A közúti tömegközlekedést a Gemenc Volán Zrt. autóbuszai végzik, de a Bonyhád - Komló közötti útvonalon a Pannon Volán Zrt. járatai is közlekednek.

Vasútvonal nem vezet át a településen. A legközelebbi vasútállomás a kb. 3 km-re lévő Máza-Szászvár,[3] a MÁV 50-es számú, Dombóvár–Bátaszék-vasútvonalán.

Története
10 000 évvel ezelőtt a vidéket a keleti gravettai nép lakta, az utolsó amelyet még ősembernek tartanak. Az újkőkorból, a réz- és a bronzkorból is találtak régészek leleteket Györe környékén, de a vaskorból nincsenek emlékek.

A település múltja az 1100-as évekre nyúlik vissza. A lakosság összetétele ekkor ősmagyar, majd a török dúlás után németek (svábok) érkeztek ide, akiknek 1946-os kitelepítése után bukovinai székelyek telepedtek le.

Lakói ma tehát régi magyarok, magyarországi németek és bukovinai székelyek.

Vallás tekintetében a németek evangélikusok, az őslakosok és a székelyek katolikusok voltak, így a németek kitelepítése után a lakosság 99%-a katolikus vallású lett.

Nevének eredete
A magyar nyelvterületen sok „névrokon” helységnév, földrajzi név van. A legősibbek eredetére nézve is több feltevés létezik: például keletkezhettek a György személynévből, de számba jöhet a „Győ” szótő is, mely ősi magyar tisztségnév.

A néphit szerint a falu neve egy török időbeli gyűrű alakú lovardára utal. Feltételezhetően a „gyür” szóból, melynek jelentése: domb, bucka. Ilyen helyeken létezhetett gyűrű alakú erősség, földvár, avargyőr.

Györe község címere

Györe község címerének hivatalos leírása »